Zilele de concediu de ingrijitor trebuie sa fie platite de catre angajator

Grecu Partners  – avocat Ana Maria Nistor

La data de 25.05.2023 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei OUG nr. 42/2023 care a adus modificari Codului muncii si Legii 367/2022 privind dialogul social.

O modificare importanta adusa de aceasta lege este cea care vizeaza art. 152^1 din Codul muncii, care prevede ca zilele de concediu de ingrijitor ale salariatului vor trebui sa fie platite de catre angajator.

Odata cu intrarea in vigoare a Legii 283/2022 a fost introdus in Codul muncii un nou tip de concediu, si anume concediul de ingrijitor.

Concediul de ingrijitor este concediul acordat salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului.

Pana la 25.05.2023, in lege nu exista o prevedere care sa precizeze daca acest concediu va fi sau nu platit, urmand a aparea puncte de vedere contrare din partea autoritatilor abilitate sa garanteze drepturile din materia muncii si asigurarilor sociale, respectiv din partea Ministerului Muncii si Inspectiei Muncii.

Respectiv, Ministerul Muncii sustinea ca angajatorii nu au obligatia de plata a zilelor de concediu de ingrijitor, iar Inspectia Muncii informa public ca angajatorii trebuie sa plateasca aceste zile de concediu.

In acest context, a fost adoptata OUG nr. 42/2023 care, printre numeroase alte modificari, a transat subiectul platii zilelor de concediu de ingrijitor, stabilind ca salariatii au dreptul sa fie platiti de catre angajatorii lor pe perioada concediului de ingrijitor:

Astfel, a fost eliminat riscul unei practici neunitare din partea angajatorilor si a unei discriminari a salariatilor care sunt nevoiti sa solicite acordarea concediului de ingrijitor.

Daca aveti nevoie de sprijin juridic in ceea ce interpretarea si aplicarea legislatiei muncii in Romania, puteti contacta cu incredere specialistii Grecu Partners la adresa office@grecupartners.ro sau la numarul de telefon 031.426.0745.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share