“Spania nu va împiedica integrarea României în Schengen, dar e nevoie de acordul tuturor membrilor”
(Interviu cu Emilio Luque Ascanio, preşedintele Acociaţiei Investitorilor Spanioli din România)
Preluarea mandatului preşedinţiei Consiliului UE de către Spania este văzută ca o şansă pentru intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen. Emilio Luque Ascanio, preşedintele Asociaţiei Investitorilor Spanioli din România (ASEMER), ne-a acordat un interviu în care a transmis că Spania nu va fi un impediment pentru integrarea României Schengen, dar că acest lucru nu este suficiet, dat fiind faptul că este nevoie de unanimitate pentru acceptarea aderării unui stat. Dacă România va reuşi să facă acest pas şi va şti să-şi joace rolul după integrarea în Schengen, interesul investitorilor spanioli pentru piaţa locală va creşte, cu siguranţă, ne-a mai spus preşedintele ASEMER. Acesta ne-a vorbit şi despre ce ar presupune un nou eşec pentru integrarea României în Schengen, dar şi despre relaţiile apropiate dintre cele două ţări.
Reporter: De la 1 iulie, Spania intră în lumina reflectoarelor odată cu preluarea mandatatului de preşedinte al Consiliului UE. În ce măsură credeţi că acest lucru va contribui la consolidarea relaţiilor dintre ţările noastre?
Emilio Luque Ascanio: Unele dintre obiectivele propuse de către actualul Guvern al Spaniei pentru perioada în care aceasta va prelua mandatul de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene este acela de a spori coeziunea dintre statele membre. În acest sens, se poate înţelege că relaţiile dintre ţările noastre se vor putea bucura de un sprijin special şi de o colaborare mai apropiată.
Reporter: Există speranţe ca pe durata mandatului Spaniei la UE ţara noastră să intre în Schengen. În ce măsură credeţi că acest lucru va fi posibil?
Emilio Luque Ascanio: Din punctul nostru de vedere intrarea României în spaţiul Schengen este un lucru dorit şi o datorie a celorlalte state membre ale Uniunii Europene pentru consolidarea unei pieţe unice interne. În urma integrării României şi Bulgariei în Schengen se va asigura un spaţiu unic care se întinde de la Nord la Sud şi de la Vest la Est, din mal în mal.
Deşi nu cred că Spania va fi un impediment pentru integrarea României în spaţiul Schengen, trebuie avut în vedere că tratatul Schengen obligă acceptarea expresă din partea tuturor membrilor.
Continua să citești: