Modificari privitoare la domeniul securitatii sociale in cazul telesalariatilor din strainatate

Ana Maria Nistor – avocat

La data de 01.07.2023 a intrat in vigoare Acordul-cadru privind aplicarea art. 16 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 în cazurile de telemuncă. Acesta aduce o modificare importanta pentru salariatii care presteaza munca in regim de telemunca pe teritoriul altui stat decat cel unde este inregistrat angajatorul.

Acordul prevede ca ,,Statele membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Elvetia si Marea Britanie au fost invitate sa semneze un Acord-cadru (“Acord”) in domeniul securitatii sociale care va oferi angajatorilor si angajatilor posibilitatea de a opta pentru mentinerea in sistemul de securitate sociala din tara in care angajatorul este inregistrat atunci cand angajatii lucreaza in regim de telemunca din tara de resedinta, pentru o perioada de timp mai mica de 50% din totalul activitatii’’.

Astfel, este adusa o modificare cu privire la nivelul de activitate al telesalariatilor (de la 25% la 50%) pentru a stabili carui stat va trebui telesalariatul sa plateasca contributiile sociale. Astfel, acum telesalariatii pot alege sa ramana asigurati ai statului de pe teritoriul caruia se afla angajatorul acestora, daca presteaza activitatea salariala in strainatate intr-un procent sub 50%.

Masura ii avantajeaza pe cei care nu doresc sa ramana definitiv sa lucreze in strainatate, dar care muncesc o buna parte din timp in alt stat membru.

Este important de mentionat ca:

  1. Acordul se aplica numai persoanelor care lucreaza in regim de telemunca, adica cei care isi desfasoara activitatea folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor. 
  2. Acordul este aplicabil numai statelor semnatare ale acestuia, ceea ce inseamna ca de la 01.07.2023 Acordul nu va produce efecte in toate statele membre ale UE, ci doar in cele care la data de 01.07.2023 erau parte la Acord. Pentru restul tarilor, Acordul se va aplica odata ce acestea vor adera la el.

Pentru a beneficia de aceasta prevedere, va fi necesara obtinerea formularului A1. Acest formular face dovada ca telesalariatul isi plateste contributiile sociale in alta tara membra UE, in cazul de fata fiind vorba de telesalariatul care nu isi va plati contributiile in tara de resedinta, ci in tara in care se afla inregistrat angajatorul, daca perioada de timp este mai mica de 50% din totalul activitatii. In absenta formularului exista riscul ca telesalariatul sa fie obligat sa plateasca contributii sociale si in statul in care presteaza munca.

Este recomandabil angajatorilor sa tina o evidenta a telesalariatilor lor care lucreaza de pe teritoriul altui stat membru pentru a putea anticipa si identifica situatiile in care va fi aplicabil Acordul-cadru privind aplicarea art. 16 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 în cazurile de telemuncă. De asemenea, cererile pentru eliberarea formularelor A1 trebuie sa fie depuse dupa data de 01.07.2023 pentru ca formularele sa fie valabile in conformitate cu modificarea adusa de Acord, deoarece Acordul nu se aplica cu efect retroactiv.

Daca aveti nevoie de sprijin juridic in ceea ce interpretarea si aplicarea legislatiei muncii in Romania, puteti contacta cu incredere specialistii Grecu Partners la adresa office@grecupartners.ro sau la numarul de telefon 031.426.0745.

Mai multe informații:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share