Colaboración con Revista Patronatului Român

În timp ce în cazul IMM-urilor din România forța de munca a scăzut în medie cu 5,5%, în cazul firmelor mari se înregistrează o creștere de 2,2%.


Banca Europeană Pentru Investiții a publicat în luna ianuarie „Studiu Investiții 2021 România„ – un material util și pentru companiile romanești care, în elaborarea propriilor planuri de afaceri, țin cont și de factorii de macromediu; fie ele companii mari sau IMM-uri.

Din principalele rezultate am remarcat că autorii subliniază în ceea ce privește forța de muncă o evolutie diferita intre firmele mari și IMM-uri. În timp ce în cazul IMM-urilor din Romania forța de muncă a scăzut în medie cu 5,5%, în cazul firmelor mari se înregistrează o creștere de 2,2%.

La capitolul resurse umane este interesant de remarcat  că 57% din firmele românești au legat performanța individuală de salariu, dar această pondere este sub media UE (67%).

Despre principalele rezultate ale studiului la nivel european găsești în articolul Investiții 2021 / 2022.

Studiul abordează o gama largă de aspecte care creionează o viziune de ansamblu asupra climatului investițional.

Dinamica și focalizarea investițiilor

Optimismul mediului de afaceri cu privire la investiții este în creștere, mai multe firme se așteaptă la creasterea investițiilor în loc să le reducă.

În medie, firmele din România au înregistrat 39% din investiții pentru înlocuirea clădirilor și echipamentelor. Cea mai mare pondere a investițiilor a fost în mașini și echipamente (56%).

Impactul COVID-19 este în atenția autorilor studiului, care notează: „COVID-19 a afectat vânzările firmelor, aproape jumătate dintre firmele românești (47%) raportând că vânzările lor au scăzut față de începutul anului 2020. COVID-19 a avut și un impact asupra investițiilor: 38% dintre firmele din România și-au revizuit planurile de investiții în scădere, mai mult decât în UE (26%). Întrebată despre acțiunile pe termen scurt din cauza COVID-19, digitalizarea s-a remarcat, cu mai mult de două cincimi (45%) dintre firme care au luat măsuri sau au făcut investiții pentru a deveni mai digitale.”

La „Nevoi și priorități de investiții”, principalele rezultate ale studiului remarcă că digitalizarea iese în evidență, 49% dintre companii indicând că se așteaptă ca COVID-19 să ducă la o utilizare sporită a tehnologiilor digitale pe termen lung.

66% dintre firmele românești consideră că activitățile lor de investiții din ultimii trei ani au fost în concordanță cu nevoile lor. Acest lucru este în linii mari în conformitate cu EIBIS 2020 (60%), dar rămâne semnificativ sub media UE (82%).

Este de remarcat că 48% din firme operează la capacitate maximă sau peste.

Activitatea de inovare a scăzut: un sfert dintre firme au dezvoltat sau introdus noi produse, procese sau servicii ca parte a activităților lor de investiții. Această pondere este sub cea raportată în EIBIS 2020 (32%) și media UE (36%). Majoritatea firmelor românești (53%) au implementat cel puțin o tehnologie digitală avansată, similară cu EIBIS 2020 (56%), dar sub media actuală a UE (61%).

La capitolul „Oportunitati și constrângeri” remarcam ca firmele rămân pesimiste atât în ​​ceea ce privește climatul politic/de reglementare, cât și cel economic.

Cu toate acestea, așteptările pentru perspectivele de afaceri din sector au devenit din nou pozitive (de la -23% la +19%).

Incertitudinea cu privire la viitor (80%) și disponibilitatea personalului calificat (73%) sunt menționate ca principalele bariere pe termen lung în calea investițiilor.

Cu privire la „Finanțarea investițiilor”, concluziile studiului nu ne sunt favorabile:
„Condițiile de acces la finanțare în România rămân îngrijorătoare: mai mult de una din zece (12%) firme românești pot fi considerate restrictionate la finanțare externă. Acest lucru este […] peste dublu față de media UE (5%). Cu toate acestea, firmele românești care au recurs la finanțare externă sunt în general mulțumite de finanțarea primită, deși nivelurile de nemulțumire în ceea ce privește costurile sunt relativ ridicate în comparație cu media UE (11% față de 5%).”

Gasiți “Investitii 2021 România„ la urmatorul link: https://www.eib.org/en/publications/econ-eibis-2021-romania.

Articol scris de Cezar Iulian Armasu si publicat pe site-ul https://revistapatronatuluiroman.ro/in-timp-ce-in-cazul-imm-urilor-din-romania-forta-de-munca-a-scazut-in-medie-cu-55-in-cazul-firmelor-mari-se-inregistreaza-o-crestere-de-22/

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share